Mestá duchov: 5 najzaujímavejších opustených miest

O niektorých miestach sa hovorí, že sú rozprávkovo krásne. O niektorých, že je to miesto duchov. Prichystal som pre vás 5 najzaujímavejších opustených miest na svete ktoré si môžte pozrieť na obrázkoch a prečítať čo sa stalo. 
Ktoré miesto by ste chceli navštíviť? Ja určite Yashima ( Japonsko ) ale určite aj najznámejšie Pripjať !


Gunkajima  (Japonsko) 
Japonsko má až 505 neobývaných ostrovov. Jedným z nich je Hashima, alebo aj Gunkan-jima, čo v preklade znamená Ostrov vojnových lodí. Unikátnym sa stal vďaka firme Mitsubishi. Jej vedenie na prelome 19. a 20. storočia plánovalo obnoviť ťažbu uhlia ako dôležitej japonskej komodity a povedalo si, že Gunkanjima je ideálne miesto pre život. V roku 1916 začali na ostrove vyrastať obrovské betónové budovy. Hustotou obyvateľstva približne 139 000 ľudí na kilometer štvorcový sa radilo k najobývanejším miestam na svete. Spoločnosť sa rozrastala až do roku 1959, keď ťažbu uhlia vystriedala ťažba ropy a uhoľné bane boli zatvorené. Nezamestnaní obyvatelia sa odsťahovali do iných miest. V súčasnosti je celý ostrov uzatvorený, aby na návštevníkom niečo nestalo alebo nespadlo, pretože by to mohol byť aj panelák. Keďže filmári sa nezastavia pred ničím, nakrútili tu v roku 2003 film Battle Royale II a odohráva sa tu aj populárna ázijská vražedná videohra Killer7. Japonci, ktorí zarobia všade, plánujú rekonštrukciu ostrova a vytvorenie bezpečných turistických chodníkov.

San Zhi   (Taiwan)
Miesto pôsobí ako budúce sídlisko mimozemských civilizácií, či ako parkovisko medzigalaktických približovadiel. Čo si šľahli architekti pri navrhovaní budov sa nedozvieme.Zrejme to nevedia ani oni sami.  Ľudia sa chodili pozerať na tie čudá asi ako kedysi Slováci na UFO na Moste SNP. Veď to ani nebolo plánované pre rádových ľudí, ale pre bohatších. Iba tí (možno) vedeli oceniť praktickosť konštrukcií, ktoré boli nenáročné na výrobu, dopravu aj zostavenie a súčasne poskytovali množstvo priestoru svojim obyvateľom. Investori sa však prepočítali, peniaze sa minuli a okrem toho robotníkov postihovali zvláštne nehody. Čím viac bolo mŕtvych robotníkov, tým menej sa chcelo tým ešte živým pracovať. Čudesné legendy, ktoré sa okolo projektu vďaka záhadným úmrtiam vytvorili zabraňujú pokračovaniu v budovaní tohto zvláštneho architektonického úkazu.



Varosha  (Cyprus)
Až do roku 1974 sa tu na plážach vyhrievali kozaté babiky v bikinkách, ktoré opaľovali fúzatí Nemci a grécki fešáci so zarastenými hruďami. V hoteli si potom dali ehmm...drink a užívali si všetky vymoženosti modernej turistickej destinácie. Až kým do Varoshe neprišli Turci. Nie ako turisti v autobusoch, ale tak podobne ako Rusi v šesťdesiatomôsmom k nám. Možnože sa aj nimi inšpirovali, kto vie? Ako z histórie vieme, kam prišli Turci, tam toho veľa nezostalo a tak tomu bolo aj tu. Gréci v duchu hesla „múdrejší ustúpi" pobrali najnutnejšie veci a išli inváziu prežiť k babkám a svokrám v domnienke, že nebude trvať dlho. Nuž, trvá dodnes a Turci sa pred Grékmi poistili ostnatým drôtom a inými zábranami. Na plážach sa vyhrievajú korytnačky, pavúky a sem - tam nejaká morom vyhodená ryba. Súčasná grécka aj turecká vláda rokujú o možnosti obnovenia destinácie. Údajne mala byť pre cestovný ruch obnovená v roku 2010.




4 Yashima    (Japonsko)
Ďalší dôkaz neblahého dopadu krízy na realitný trh. A to nebol ani rok 2009! Náhorná plošina Yashima bolo posvätné pútnické miesto. Šikovná šikmooká vláda to využila a na hojne navštevovanom mieste dala vybudovať moderné letovisko. V 80-tych rokoch minulého storočia tu vyrástlo šesť hotelov a mnoho ďalších menších budov a akvapark. Ľudia sa sem dopravovali lanovkou. No a potom to prišlo! Realitná kríza spôsobila, že drobní investori aj veľké spoločnosti prišli o svoje úspory a hoci nehrozila žiadna živelná katastrofa, všetci vzali nohy na plecia a poďho posledným lanovkovým spojom dolu! V obchodoch ostal tovar, v hoteloch nábytok a je tam dodnes.To by sa na Slovensku stať nemohlo. Ľudia by si išli pobrať čo sa len dá. Veď prečo nie? 



5 Pripjať
Mesto duchov Pripjať patrí medzi najznámejšie a zároveň najnebezpečnejšie mestá duchov na svete. Nachádza sa na severe Ukrajiny, neďaleko od hraníc s Bieloruskom. Bolo postavené začiatkom 70-tych rokov pre zamestnancov a ich rodiny neďalekej Černobyľskej jadrovej elektrárne. Pôvodne v ňom žilo asi 50 000 obyvateľov, časom sa počet obyvateľov mal zvýšiť ešte o nejakých 20-30 000. Pripjať bolo na sovietske pomery moderným mestom a priemerný vek jeho obyvateľov bolo okolo 30 rokov. Neprežilo ani 16 rokov keď jeho osud bol spečatený v apríli 1986 haváriou v Černobyľskej jadrovej elektrárni, ktorá sa zaradila na prvé miesto katastrôf spôsobených človekom.